30 min
2 osób

Kanapka klubowa inaczej TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: europejska

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy 5 ml
  • 4 rozkrojone bułki pełnoziarniste lub 8 kromek razowego pieczywa

  • 2 główki sałaty rzymskiej babe

  • szczypta soli

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • garść pomidorów koktajlowych lub pomidor malinowy 

  • 4 plastry szynki gotowanej

  • 2 łyżki parmezanu lub pecorino

  • Sos:

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 łyżki prażonych pestek dyni

  • 1/2 doniczki bazylii

  • Szczypta pieprzu

  • 1/2 łyżeczki miodu lub cukru

  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego TaoTao



Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i przyprawić do smaku sosem sojowym.

  • Krok 2.

    
Pieczywo rozkroić i zgrillować na suchej patelni, najlepiej dociskając od rondlem, aby szybko i równomiernie się zrumieniły.

  • Krok 3.

    Zdjąć i odłożyć, a na patelnię włożyć ćwiartki sałaty.

  • Krok 4.

    Oprószyć solą, po kilku sekundach wlać łyżkę oleju, smażyć po 1 min z obu stron, odłożyć.

  • Krok 5.

    Pomidorki przekroić na połówki, obsmażyć tak samo jak sałatę.

  • Krok 6.

    Chrupiące pieczywo posmarować sosem, ułożyć plastry szynki, następnie ćwiartki sałaty, połówki pomidorków, całość posypać parmezanem lub pecorino, przykryć pieczywem, lekko docisnąć.

  • Krok 7.

    Podawać z resztą sosu.

  • Krok 8.

  • Krok 9.

     

  • Krok 10.

    Przepis autorski Jurek Sobieniak

  • Krok 11.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności